Psihoterapie
De ce si cand sa mergem la psiholog?
Apariţia unor situaţii noi de viaţă care generează inadaptare, neplăcere psihică şi fizică, relaţii inadecvate cu ceilalţi, traume din prezent sau trecut, negăsirea spontaneităţii, nemulţumiri generate de performanţele profesionale, ar putea fi câteva motive de a ajunge să cauţi un cabinet de psihoterapie sau consiliere. Cu alte cuvinte, psihologul este căutat atunci când apare o sursă de nefericire, neîmplinire, indecizie, un simptom sau atunci când cineva simte o dorinţă de schimbare, de maturizare.
Psihoterapie individuala
Reprezinta o cale spre cunoastere si redescoperire interioara pentru persoanele aflate intr-un impas existential in scopul rezolvarii problemelor psiho- emotionale si de comportament, intr-un mediu strict confidential.
Se poate intampla oricui, ca dintr-o data, sau treptat, imaginea noastra despre Lume si despre Noi sa sufere o astfel de modificare, incat sa simtim nevoia unei “clarificari”.Se poate sa nu mai intelegem de ce reactionam asa cum o facem, la anumite evenimente care apar in viata noastra.
Astfel, a urma un proces terapeutic in cadrul unei psihoterapii individuale poate fi un real ajutor daca te confrunti cu :
- Dificultati de comunicare
- Dificultati in stabilirea si mentinerea unor relatii satisfacatoare
- Stima de sine scazuta
- Timiditate, retragere sociala
- Dificultati de adaptare
- Dificultati in luarea deciziilor
- Abuz de substante(alcool, cafea, medicamente, droguri), dependenta de jocuri de noroc
- Tulburari alimentare
- Tulburari ale somnului
- Pierderea unei persoane dragi(doliu)
- Dificultati aparute in urma unui proces de separare sau in caz de divort
- Diverse experiente traumatice
- Anxietate
- Atacuri de panica
- Diverse fobii
- Depresie
Beneficiile psihoterapiei individuale:
- identificarea, exprimarea si gestionarea propriilor emotii – furie, frica etc
- invatarea unui stil de gandire adaptativ
- invatarea unui stil de comunicare asertiv in relatiile cu ceilalti
- intelegerea propriilor nevoi
- constientizarea necesitatii responsabilitatilor fata de propria persoana
- recastigarea increderii in propria persoana
- constientizarea nevoii de intimitate si spatiu
- multumire de sine, iertare, acceptare
- descoperirea unor noi metode de adaptare la stress
- trairea sentimentului de bine
Psihoterapie pentru cupluri
Relatiile de cuplu sunt foarte complexe - fiecare aduce cu sine propriile experiente, sentimente si asteptari. Astfel o relatie poate fi o sursa de dezamagire profunda si durere, dar si o platforma pentru dezvoltare personala, vindecare si incantare.
Principalul obiectiv al psihoterapiei de cuplu, dar nu singurul este restabilirea comunicarii. In cadrul terapiei de cuplu, cei doi obtin o constientizare a realitatii, ceea ce aduce cu sine schimbari in sentimentele si comportamentul in cadrul relatiei.
Incepand de la problemele minore, cotidiene, si pana la problemele complicate, ce tin de personalitatile voastre prea diferite sau chiar prea asemanatoare, se poate ajunge la conflicte de amploare, care lasa urme adanci in sufletele ambilor parteneri.
Unele cupluri reusesc sa remedieze problemele, altele decid sa se desparta, iar unele cupluri nu stiu, pur si simplu, ce e de facut. Ei bine, terapia de cuplu este ideala pentru acest tip de cupluri, care nu reusesc sa rezolve problema, dar nici nu aduc in discutie despartirea.
Statisticile arata ca, de cele mai multe ori, cuplurile merg la terapie in ultimul moment.Terapia de cuplu, ca orice alta forma de terapie sau de tratament, este cu atat mai eficienta cu cat tratamentul se incepe mai devreme. Rata de succes a terapiei este mai mica daca partenerii aleg sa mearga la un psiholog in momentul in care ajung in pragul despartirii.
Daca te confrunti cu:
- Agresivitate, incapacitatea de comunicare, introversiune;
- Lipsa interesului pentru şcoală, indiferenţă;
- Inhibiţie, autoizolare, comportament violent;
- Dependența de substanţe nocive, de jocurile de noroc;
- Insomnii, fobii, bulimie, anorexie;
- Stări depresive, ticuri, simptome psihosomatice (grețuri, vomă, dermatite, ulcer, insomnii, migrene etc).
Atunci terapia de cuplu iti poate fi de folos. Comunicarea este importanta intr-o relatie, dar nu este totul; ceea ce aveti nevoie inainte de toate este sa va cunoasteti unul pe celalalt si sa (re)invatati sa traiti impreuna.
Ai nevoie de ajutor?
0730170372
sau