Relaxare / Hipnoterapia

Desi plina de mister si evocand resurse psihologice exceptionale, hipnoza face parte din viata noastra de fiecare zi.

Mintea noastra are o parte constienta si o parte inconstienta.In inconstient sa afla stocate toate experientele noastre, toate resursele noastre.Daca noi reusim sa ne adresam inconstientului, putem accesa toate aceste resurse si experiente pentru a reusi sa ne rezolvam problemele.

Pentru a accesa inconstientul trebuie sa folosim diferite tehnici. Altfel, daca toate informatiile ar fi la suprafata starii de veghe constiente, ne-am bloca.

Cu siguranta vi s-a intamplat sa incercati sa va aduceti aminte un cuvant si sa nu reusiti oricat ati incerca. Sa renuntati si apoi, dupa un timp, acel cuvant sa apara foarte clar in mintea dumneavoastra. Atunci cand ati incercat sa va amintiti in mod constient nu ati reusit,dar pentru ca informatia exista in inconstientul dumneavoastra, acesta a continuat sa caute informatia si la un moment dat a adus-o in constient pentru a o putea folosi.

Sau poate vi s-a intamplat sa mergeti cu masina,si sa ajungeti la destinatie fara ca macar sa va amintiti pe ce drum ati mers. Si in cazul asta inconstientul a preluat ceea ce faceati in mod constient deoarece constientul se gandea la altceva.

Inconstientul detine toate informatiile de care avem nevoie pentru a ne rezolva problemele. Doar ca de multe ori nu putem ajunge singuri la aceste informatii. Tocmai de aceea hipnoza este utila.

Prejudecata conform careia hipnoza l-ar putea determina pe pacient sa reactioneze la orice fel de sugestii nu are nici o baza reala. Studiile au demonstrat faptul ca subiectul hipnotizat isi conserva integritatea morala si nu se supune niciunei sugestii care vine in contradictie cu propriul sistem de valori.

Pentru a se putea realiza, hipnoza presupune o relatie de comunicare activa din partea pacientului. Acesta reactioneaza simultan pe mai multe planuri si devine autonom odata cu insusirea tehnicii de autohipnoza, deci hipnoza nu este o stare de hipersugestibilitate pasiva.

Hipnoza presupune utilizarea si dezvoltarea unor particularitati psihofiziologice obisnuite, care variaza de la individ la individ, deci hipnoza nu reprezinta un har, aceasta presupune o stare de depersonalizare.

Hipnoza nu are la baza fenomene de conformism sau complezenta. Complezenta nu ar putea explica modul in care se produce anestezia prin hipnoza in cazul interventiilor chirurgicale.

Nu reprezinta un “ser al adevarului”. Amintirile uitate, descoperite cu ajutorul hipnozei, nu au valabilitate decat daca sunt validate prin intermediul unor criterii exterioare, deoarece subiectul hipnotizat poate furniza date ce tin de memorie sau de imaginatie. Din acest motiv,utilizarea hipnozei in scopuri medico-legale nu este admisa.

Prin intermediul hipnozei se pun in actiune disponibilitatile latente ale fiintei umane.

Nu exista oameni mai hipnotizabili decat altii.Ceea ce este important este dorinta de a incerca, curiozitatea.

Nu e necesar sa te afli intr-o transa profunda pentru a experimenta fenomenele hipnozei si pentru a obtine o schimbare terapeutica.O transa lejera este suficienta in majoritatea cazurilor.

Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa lasati lucrurile sa se intample.

Hipnoterapia este indicata in:
  • eliminarea stresului
  • stari depresive
  • terapia durerii
  • tulburari anxioase
  • tracul de examen
  • tulburari de somn
  • tulburari de alimentatie
  • stres posttraumatic
  • tulburari fobice
  • boli psihosomatice
  • adictii
  • tulburari de dinamica sexuala
  • obtinerea unui echilibru emotional superior si o mai buna capacitate de concentrare