emotii si sentimente
Cat de bine imi cunosc si identific sentimentele si emotiile?
03/03/2017
adolescenti
Cum ne descurcam cu adolescentii nostri?
31/05/2017
Arata tot

Cand alegem sa devenim parinti?

parinti si copii

Prin prisma propriei experiente de viata si a celor din jurul meu stiu ca alegerea momentului cand vrem sa devenim parinti este unul extrem de important, atat pentru evolutia copilului pe care ni-l dorim, cat si pentru viitorul relatiei noastre cu partenerul.

A alege sa avem un copil pentru ca ceasul biologic ticaie nervos, pentru ca suntem deja de multi ani impreuna, pentru ca ne bat parintii la cap, pentru ca ni se pare un motiv bun sa ne tinem partenerul langa noi, sunt tot atatea motive mai putin inspirate, care se soldeaza in cele mai multe cazuri cu esec.

Copilul influenteaza in mod activ diada parentala inca inainte de a se naste. Am vazut parinti care au trait impreuna perioada de sarcina, fiind alaturi in toate momentele importante. Am vazut si mame singure care au experimentat perioada de graviditate singure, fara vreun sprijin din partea partenerului. Intr-adevar exista tati care se adapteaza mai lent trecerii pe primul loc al bebelusului, insa de asemenea sunt tati care au o atitudine impecabila fata de copil si de proaspata mamica.

Exista parinti care s au chinut ani de zile sa aduca pe lume un copil, iar cand miracolul in sfarsit s-a implinit, relatia lor s-a prabusit sub toate aspectele. Momentul venirii unui copil intr-o familie produce foarte multe schimbari, iar parintii trebuie sa se adapteze la ele din mers. Copilul inseamna, pe langa multe satisfactii si multe responsabilitati, mod de viata diferit(in functie de necesitatile copilului), mai putin timp pentru cuplu, pentru prieteni, pentru profesie, cel putin in prima parte a copilariei.

De asemenea, aparitia unui copil reactualizeaza emotii, frici primare, mentalitati ale fiecaruia despre cum se creste si educa un copil din prisma experientelor fiecaruia de viata. Cu cat cuplul este mai bine sudat in punctele cheie, cu cat bazele care au constituit cuplul au fost autentice, atunci exista toate sansele ca familia sa ramana unita. Dimpotriva, daca nu exista o buna comunicare, inlelegere, incredere si sustinere reciproca in cuplu, aparitia copilului poate duce la conflicte puternice de idei, la separare sau chiar la divort.

Voi cum stati cu relatia de cuplu dupa aparitia copilului?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.