atasament negativ fata de copii
ATASAMENTUL: factor de protectie sau risc pentru sanatatea emotionala?
03/03/2017
copiii stresati
Copiii si stresul
03/03/2017
Arata tot

Cum ii programeaza parintii pe copii la esec in viata?

copilul e seful

Cuvintele au o importanță uriașă: sunt etichete care transmit rapid informaţii esenţiale, care ne ajută să luăm decizii. Adesea aceste etichete sunt folosite abuziv, mai ales de părinţi la adresa copiilor: eşti „prost”, eşti „obraznică”, eşti „bun de nimic”, eşti „idiot”, eşti „nesimţită”.Etichetele devin foarte puternice când sunt puse de părinţi: copiii ajung să se identifice cu ele, să creadă că sunt singurul adevăr valabil despre ei. Acest lucru îi programează pentru toată viața, inclusiv ca viitori adulți.

Cum funcționează etichetele?
Când mama şi tata spun despre un copil că este „leneş”, „idiot”, „prost”, „nesimţit”, „iresponsabil” acesta se defineşte prin aceste cuvinte şi crede despre sine că este ceea ce spune eticheta, fără să mai vadă ce alte resurse, abilităţi, calităţi, există dincolo de etichetă.

Copiii care internalizează eticheta se vor comporta și vor face alegeri plecând de la această convingere şi imagine de sine. Ele limitează astfel dezvoltarea deplină a potenţialului pe care fiecare copil îl are.Etichetele generează trăiri intense şi dureroase pentru orice copil care învaţă despre sine, chiar de la mama sau tata, că este „rău” sau „leneş”: tristeţe, regret, frustrare, lipsa valorii personale şi a respectului de sine, furie şi dezamăgire.

Puterea etichetelor asupra copiilor noștri
Asemenea unui soft instalat pe un calculator, ce spun și cum se poartă părinții cu copiii lor îi va programa pe aceștia pentru toată viața.Părinții au o puterea de a construi scenariile de viață ale copiilor.Unele scenarii pot fi de succes și sunt asumate cu autonomia, puterea şi încrederea de care este capabil un copil care a învăţat de la părinţii săi că este valoros, dincolo de ceea ce face, că este unic şi special, că eforturile sale contează indiferent de rezultatele pe care le obţine. Alte scenarii sunt însă de eşec.Sunt scenariile copiilor care au auzit şi au învăţat de la părinţii lor că nu sunt în stare de nimic, că orice ar încerca este sortit eşecului, că sunt răi şi nedemni de iubirea şi de respectul celor din jur.

Aceste scenarii de viață încep în copilărie și au efect de-a lungul întregii vieți. Adesea eșecurile unor adulți – în viața profesională, în viața personală, în iubire, în prietenie – își au originea în etichetele negative puse de părinți.Etichetele din copilărie rămân active și prind viață în adulți, iar aceștia nu știu de unde vin, ci se luptă cu scenarii ascunse în trecutul lor. De aceea este important să folosim metode pozitive de disciplinare a copiilor, să-i respectăm și să ne informăm în legătură cu ce soluții de educare avem.Copiii crescuţi fără etichete se fac oameni mari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.