El + Ea = Relatie
05/09/2017
”Noi doi si relatia”
03/05/2018
Arata tot

Depresia de sarbatori

Nu simti atmosfera de Craciun ?
Te simti mai obosit decat de obicei ?
Te intrebi de ce nu simti bucuria venirii Craciunului?
Amani momentul cumparaturilor de Craciun ?
Nu ai chef/dispozitie sa faci pregatirile de Craciun ?
Esti mai usor iritabil si te superi des pe ceilalti fara motiv ?

NU ESTI SINGURUL… Statisticile arata ca acest moment al anului, este un moment in care incidenta depresiei creste. Spitalele si politia raporteaza o incidenta crescuta a suicidului, a tentativelor de suicid, a problelemor datorate consumului de acool, a violetei domestice. Psihiatrii, psihologii si alti specialisti de sanatate mentala raporteaza o crestere semnificativa a numarului persoanelor care acuza stari de depresie si care se ingrijoreaza de acest lucru… Intr-un studiu realizat in America de Nord, 45% dintre persoane au spus ca, din acest motiv, se tem de sarbatorile de iarna.

Unul dintre factorii predispozanti este acela ca zilele s-au scurtat si lumina solara este mai putina si acest lucru poate creste riscul pentru Tulburarea Afectiva Sezoniera. Acesta poate fi un motiv, insa principalele motive pentru cei mai multi dintre noi sunt asteptarile nerealiste, introspectia si autoanaliza excesiva asupra vietii personale.

Pentru că perioada sărbătorilor este una de relaxare şi bucurie alături de cei dragi, dar şi de bilanţ al realizărilor, predispoziţia instalării unei depresii este foarte mare la persoanele singure, la cele care au pierdut recent pe cineva apropiat sau au trecut printr-o grea încercare.

De cele mai multe ori, depresia este confundată cu o stare de tristeţe, însă ea este de fapt un cumul de stări între care regăsim tristeţea profundă, melancolia, sentimentul de inutilitate, lipsa interesului pentru activităţi care altădată ne făceau plăcere, tulburări ale somnului, senzaţia de oboseală.

Si pe un fond de vulnerabilitate, pe istorie de depresii preexistente creste foarte mult pericolul suicidului, pericolul de a intra intr-o depresie, de a-ti constientiza defapt nefericirea. Depresia este o emotie a renuntarii si, in loc sa lupti te retragi si mai mult in tine, te inchizi si mai mult in tine, te simti si mai nefericit, trist. Adica interactionezi din ce in ce mai putin si cu cat interactionezi mai putin, cu atat ti se pare ca esti mai izolat; cu cat te simti mai izolat, cu atat ti-e mai greu sa interactionezi. Este un cerc vicios.

Pe parcursul anului oamenii se pot refugia in multe alte tipuri de activitati: stau 12 ore la serviciu, ies la bere cu prietenii, se duc la mall la un film sau se uita la televizor si nu le pasa pentru ca este o seara ca oricare alta. Dar, sarbatorile de iarna aduc in aer emotia celebrarii care e palpabila, si atat de multa fericire te izbeste si te face sa-ti asumi singuratatea, neimplinirile, esecurile, sentimentul de inadecvare sociala si nu le mai poti nega, nu mai ai unde sa fugi.

Cum trecem mai usor peste emotii negative?

  1. Nu uita: Craciunul este o sarbatoare a daruirii! Cel mai important sfat in plan comportamental este sa nu uiti ca sarbatoarea Craciunului – indiferent daca suntem sau nu religiosi – este in primul rand o sarbatoare a daruirii. Asadar, oricat de trist/a si de deprimat/a ai fi, trebuie sa gasesti in tine capacitatea de a ajuta pe cineva care are mai multa nevoie decat tine. Acest lucru iti poate da un mare sentiment de implinire si te face sa constientizezi multe lucruri. Asadar, in loc sa te hranesti din propria nefericire, mai bine iesi putin in exterior si uita-te la oamenii care au nevoi concrete, acesta fiind un moment perfect ca sa iti indrepti atentie in aceasta directie.
  2. Percepe-te in raport cu tine insuti/insati! Un lucru important este sa ne percem pe noi in raport cu noi insine. Ideea de familie este o semantica abstracta, in care poti sa pui ce vrei tu. Familie poate sa insemne frati, surori, strabunici, bunici, nepoti, verisori. Familie poate sa insemne propria ta familie, sau familie poti fi tu cu persoana cea mai apropiata de sufletul tau.Trebuie sa incerci sa iti creezi propriul dictionar si propria semnatica a notiunii de familie si sa te porti in consecinta. Daca tu esti singur/a si esti propria ta familie, atunci familia ta merita tot respectul pe care orice familie il are in preajma sarbatorilor de iarna cu intreaga daruire si consideratie. Asta inseamna ca si familia ta merita beculetele de Craciun, bradul de Craciun, are dreptul sa se bucure, are dreptul sa-si traiasca Craciunul ca si orice alta familie.
  3. Creeaza-ti ritualuri de Craciun! Un alt sfat ar fi sa iti creezi ritualuri de Craciun care sa te ajute sa treci mai armonios in timp. Fiecare persoana, fie ca este singura poate sa-si faca propriul ritual. Sunt atatea lucruri care pot fi inventate, atatea care pot fi imbunatatite cu ceva personal: sa citesti un anumit tip de carte, sa pui beculete de-o anumite culoare in brad.
  4. Bucura-te! Un alt sfat este sa-ti dai voie sa te bucuri: intotdeauna vor fi oameni mai bogati decat tine, oameni mai fericiti decat tine, oameni mai impliniti decat tine. Interactionand social si avand un sentiment de neimplinire poti avea tendinta de a vedea mai mult ceea ce au cei din jurul tau in aceasta sarbatoare, decat sa vezi ceea ce ai tu.

Bucura-te! Un alt sfat este sa-ti dai voie sa te bucuri: intotdeauna vor fi oameni mai bogati decat tine, oameni mai fericiti decat tine, oameni mai impliniti decat tine. Interactionand social si avand un sentiment de neimplinire poti avea tendinta de a vedea mai mult ceea ce au cei din jurul tau in aceasta sarbatoare, decat sa vezi ceea ce ai tu.

Daca simti ca emotiile negative devin coplesitoare, apeleaza cu incredere la un specialist.

Vin Sarbatorile! Nu va construiti asteptari prea mari de la ele, nu cheltuiti peste bugetul dvs normal si nu va dati peste cap pentru a rezolva sarcini peste sarcini – sarbatorile, sunt facute pentru a oferi un timp pretios de odihna, relaxare si buna intelegere cu semenii nostri. Sa nu il irosim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.