frica sau anxietate
FRICA vs ANXIETATE
03/03/2017
tulburari de anxietate
Tipologia tulburarilor de anxietate
03/03/2017
Arata tot

9 modalitati de comunicare cu adolescentul

comunicarea cu adolescentul

De câte ori nu ați încercat să aveți o discuție cu adolescentul dv. în care după câteva minute v-ați simțit furioși, frustrați observând privirea lui absentă, poziționarea inadecvată a corpului său și/sau tonul îmbufnat cu care vă răspunde? Adolescenții sunt de principiu necomunicativi cu părinții lor, cu atât mai mult cu cât partea masculină nu a excelat niciodată în ceea ce privește abilitățile de comunicare. Prin urmare nu este surprinzător că încercarea de a vorbi cu un adolescent poate reprezenta cel puțin o provocare.

De aceea venim în ajutorul dv. cu o listă cu tehnici de comunicare pe care le puteți încerca data viitoare când vreți să comunicati cu fiul adolescent.

  1. Pregătiți-l. Spuneți-i din timp despre programul și subiectele pe care doriți să le discutați cu el. Acest lucru îi va oferi timpul necesar pentru a se pregăti și pentru a-și aduna gândurile cu privire la subiectele pe care doriți să le abordați în discuție.
  2. Asigurați-vă că a mâncat ceva înainte de începerea discuției. Cu toții am experimentat sau observat corelația dintre foame și iritabilitate. În plus acest lucru îl va ajuta să fie concentrat și implicat pe parcursul conversației.
  3. Evitați polologhia. Concentrați-vă conversația într-o listă scurtă de subiecte importante și permiteți-i fiului dvs să răspundă la ele. Având punctele concrete pe care doriți să le abordați, atenuați astfel posibilele neînțelegeri și el va reuși să fie atent în conversație. De asemenea, faptul că îi permiteți să răspundă la fiecare subiect abordat vă oferă posibilitatea să cunoașteți și punctul lui de vedere și astfel să îl implicați în dialog.
  4. Controlați-vă emoțiile. Chiar dacă dv. v-ați simțit frustrat și enervat, încercați să evitați să țipați, pentru că acest comportament nu va produce rezultatul pe care îl doriți. Un astfel de comportament ar putea fi interpretat ca un atac, care va provoca o lupta de putere în special cu un adolescent schimbător.
  5. Plimbați-vă în timp ce vorbiți. Băieții în general procesează spațial și de aceea gândesc mai bine când sunt activi și în mișcare. Forțându-vă fiul să stea într-un loc în timp ce îl mustrați cu o lungă prelegere, nu veți reuți decât să produceți un dezastru. Încercați să discutați în aer liber (plimbați-vă în jurul blocului) în timp ce discutați despre problema pe care vreți să o dezbateți. Acest lucru vă va menține fiul implicat.
  6. Comunicați indirect. Crearea unui mediu confortabil pentru o conversație importantă include nuanțele simple ale limbajului corpului și ale contactului vizual. Mulți copii, și în special adolescenții, vor fi mult mai deschiși la o discuție cu mai puțin contact vizual. Uitându-vă în ochii fiului dv. în timpul unei conversații importante poate fi interpretat ca agresivitate sau rigurozitate și fiul dv. ar putea evita discuția. Dacă mergeți unul lângă celălalt sau conduceți, mașina, veți diminua natural intensitatea contactului vizual.
  7. Utilizați exemple fizice. Dacă trebuie să discutați cu fiul dv. despre camera lui murdară, nu vorbiți doar despre faptul că el niciodată nu își pune hainele în dulap. Plimbați-vă prin cameră și folosiți exemple fizice. Rugați-l să ridice obiectele aruncate și să observe dacă ele sunt curate sau murdare. Utilizând exemple fizice și de preferat tangibile/materiale îl veți ajuta pe fiul dvs. să proceseze și să-și amintească conversația purtată cu dvs.
  8. Fiți conștient de competivitatea înnăscută a fiului dv. In multe situații este important să confirmați că sunteți de partea lui și că aveți încredere în el. Astfel el poate deveni mult mai deschis la sfaturile pe care i le oferiți, dacă simte că faceți parte din aceeași echipă.
  9. În final, acordați-i timp pentru a reflecta. Multor băieți le poate lua ore, zile și chiar săptămâni pentru a procesa substanța unei conversații importante. Dacă dv. nu primiți implicarea sau răspunsurile pe care le așteptați pe durata primei conversații, acordați-i fiului dv. timp și spațiu pentru a reflecta asupra celor discutate înainte să reveniți din nou cu dezbaterea aceluiași subiect. Ați putea fi surprins cum discuția evoluează în timp și ce revelații va avea copilul dv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.