Cu cat ne iubim si ne indeplinim nevoile si dorintele, cu atat ne e mai usor sa fim generosi cu altii
Scopul stabilirii limitelor in relatiile noastre este de a ne proteja si de a avea grija de noi si implica cunoasterea propriei persoane si a valorilor noastre. Limitele ne ajuta sa separam gandurile, emotiile si comportamentele noastre de cealalta persoana si sa ne asumam responsabilitatea pentru ceea ce gandim, simtim si facem. In acelasi timp, ele ne sunt utile pentru a sti cum ne dorim sa arate relatiile noastre si cand sa renuntam la anumite relatii care pot fi nesanatoase.
Uneori poate fi dificil sa setam limite, sa ne exprimam nevoi, nemultumiri sau sa spunem nu, mai ales in relatiile noastre apropiate, in relatia de cuplu, cu un parinte, cu prieteni, dar si in alte relatii sociale sau de la locul de munca.
Invatam cum sa setam limite prin modelare, adica atunci cand suntem copii ne uitam la modul in care adultii din viata noastra se comporta in relatiile lor. Daca dinamica din familiile noastre este una disfunctionala, ne va fi greu sa stim ca este important sa ne stabilim limite, sa ne formam strategii eficiente de a face acest lucru sau sa stim cum sa respectam limitele celor din jurul nostru.
De asemenea, putem avea mituri sau idei gresite despre cum ar trebui sa functioneze relatiile in general, de exemplu: „daca celalalt ma iubeste ar trebui sa stie ce vreau fara sa ii spun eu”, „daca cealalta persoana ar tine la mine nu s-ar comporta asa sau nu ar spune acest lucru”, „i-am explicat deja o data, daca nu vrea sa se schimbe inseamna ca nu ii pasa”.
Emotiile noastre ne pot afecta in situatia de comunicare a limitelor. De multe ori poate aparea anxietatea in legatura cu modul in care celalalt se va comporta daca vrem sa exprimam ceva potential negativ pentru el si ajungem la evitare. In aceasta situatie putem avea ganduri irationale de genul: „sigur se va supara daca ii spun asta”, „cu siguranta va crede ca o critic daca ii comunic ca nu imi place acest comportament”, „daca spun ceva celalalt o sa se infurie, asa ca mai bine nu zic nimic”, ”nu are rost sa zic ceva pentru ca oricum nu se va schimba nimic„.
Relațiile „suficient de bune“ sunt cele în cadrul cărora avem așteptarea de a fi tratați cu afecțiune, căldură, iubire și respect. Sunt cele în care abuzul emoțional, manipularea și alte comportamente indezirabile nu sunt acceptate, iar loialitatea partenerului nu este negociabilă!
Bineînțeles, asta nu înseamnă că asemenea relații sunt lipsite de conflicte și furtuni. Conflictele sunt cele care pot aduce dezvoltarea relației. În astfel de momente, putem învăța despre toleranță și limite.
Pentru a fi in relatii sanatoase avem nevoie de limite. Pentru a putea seta limite ai nevoie sa stii ce iti doresti si ce nu iti doresti, cu ce te simti confortabil si ce te ingrijoreaza sau te sperie, precum si modul in care iti doresti sa fii tratat in anumite situatii si relatii.
Atunci cand ambele persoane isi pot impartasi aceste limite si valori intr-un mod sincer, asertiv si specific putem ajunge sa avem o relatie bazata pe incredere si respect in care sa ne simtim confortabil si sa fim motivati sa construim in continuare impreuna la ea.
Nu uitați că viața de cuplu se construiește – ea nu este un dat al sorții!