adolescenti
Cum ne descurcam cu adolescentii nostri?
31/05/2017
El + Ea = Relatie
05/09/2017
Arata tot

Importanta cunoasterii nevoilor intr-o relatie

comunicarea nevoilor in cuplu

Oamenii se intalnesc, se indragostesc si decid sa formeze un cuplu. La inceput totul e nou, incitant, plin de mister. Incet, incet insa, incep sa descopere cine este cu adevarat omul de langa ei si pot interveni anumite rupturi.

Ce ar putea sa faca un asemenea cuplu in situatii de impas?

In primul rand ar putea sa discute, sa-si inteleaga pe deplin nevoile si mai ales, de unde pornesc aceste nevoi.

Relațiile de succes se reduc la câteva întrebări de bază despre nevoile noastre fundamentale:

  • De ce anume am nevoie într-o relație pentru a mă simți iubit, fericit, împlinit și în siguranță?
  • De ce anume ai tu nevoie într-o relație pentru a te simți la fel?
  • Ești dispus să îmi împlinești nevoile în această relație?
  • Sunt eu dispus să îți împlinesc nevoile?

Spuneti ce aveti nevoie în relatie. Din teama de a spune ce vor, adesea oamenii camufleaza; rezultatul este dezamagirea ca nu obtin ce au nevoie si sunt furiosi ca partenerul nu le satisface nevoile (pe care ei nu le spun). Apropierea are loc doar daca suntem onesti cu noi si cu celalalt si daca nu avem pretentia de a ni se citi gândurile. De cele mai multe ori oamenii aflati intr-o relatie au tendinta de a astepta ca cel de langa el sa le ghiceasca nevoile. Considera ca daca exista iubire, exista automat si un simt al nevoilor celuilalt. Acest lucru poate fi valabil in anumite cazuri sau situatii, insa de cele mai multe ori este nevoie de o comunicare a cestor nevoi. Astfel partenerul stie de existenta lor si poate sa decida daca vrea si poate sa ajute la indeplinirea lor.

Dupa ce aceste lucruri au fost clarificate, cei doi pot ajunge la un compromis sau pot sa se desparta. Pot intelege ca au facut parte unul din viata celuilalt acea perioada si ca ceea ce au trait a fost frumos, sau pot sa-si gaseasca metode de a-si satisface nevoile in cuplu, fara a leza nevoile celuilalt.

Nevoile personale sunt foarte importante intr-o relatie. Ele trebuie sa fie cunoscute de catre cel in cauza si e bine sa fie impartasite partenerului de viata atunci cand indeplinirea lor are legatura cu acesta. Mai mult decat impartasirea nevoilor este cunoasterea lor. Oamenii nu isi acorda destul timp pentru a se descoperi pe ei insisi.

Putem învata si din relatiile esuate, daca le examinam ,ca o reflectie a credintelor despre noi insine; a fugi pur si simplu dintr-o relatie nesatisfacatoare nu e o solutie; doar o vei repeta în urmatoarea relatie. Foloseste-o ca o oglinda pentru a te vedea pe tine, pentru a întelege care parte din tine a creat aceasta relatie.

Oamenii nu stau indeajuns cu ei dupa finalizarea unei relatii, pentru a intelege ce nu a mers, ce nevoi au avut si nu au putut fi satisfacute, cum functioneaza ei intr-o relatie si de ce. Acesta este poate primul pas care trebuie facut inspre tine.

Cunoscandu-ti nevoile, intelegandu-le, vei porni”cu cartile pe fata” in viitoarea relatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.