Mai curand ajungeti sa aveti monologuri simultane in loc sa purtati un dialog, il auziti pe celalalt, dar nu il ascultati, il priviti, dar nu il vedeti, in sfarsit, inseamna ca, in loc sa comunicati, doar spuneti cuvinte. Iar daca dupa ce va trece supararea, realizati ca v-ati certat „dintr-o prostie”, mai poate insemna si ca aveti prea mult timp.
Orice relatie de cuplu are dinamica proprie, in functie de gradul de activism al partenerilor, de gradul de compatibilitate sau de experientele comune traite. In orice relatie, mai ales in cazul celor de lunga durata, atunci cand partenerii impartasesc experiente diverse, partenerii se confrunta invariabil cu situatii conflictuale, care uneori, pot impiedica relatia sa continue. Raportarea adecvata la probleme si cautarea de solutii este cheia succesului intr-o relatie!
În cuplurile fericite, partenerii sunt familiarizaţi cu lumea celuilalt: îşi amintesc de evenimentele importante in viaţa fiecăruia, se interesează în mod constant de viaţa şi sentimentele celuilalt, îşi cunosc preferinţele, aspiraţiile şi îngrijorările.
Relaţiile de succes au la bază o atitudine generală pozitivă şi respect reciproc. Pasiunea şi admiraţia sunt elemente esenţiale pentru reuşita unei relaţii. Deşi idealizarea de la începutul relaţiei nu poate dura o veşnicie şi niciun partener nu rămâne perfect în ochii celuilalt, în ciuda defectelor percepute, celălalt rămâne o persoană demnă de a fi respectată şi apreciată.
O relaţie lipsită de aceste două ingrediente este în pericol. John Gottman sugerează să ne reamintim în mod constant care sunt calităţile celuilalt şi momentele frumoase petrecute unul alături de celălalt.
Deseori, în relaţii, uităm să acordăm atenţie lucrurilor mici de zi cu zi şi nevoilor celuilalt. Lururile mărunte şi interacţiunile zilnice sunt mai importante pentru calitatea şi stabilitatea relaţiei decât o cină romantică, o vacanţă în locuri exotice sau un cadou scump de Crăciun.
Fiecare partener poate face lucruri mici care să îmbunătăţească relaţia, însă acestea sunt considerate banale şi deseori nu primesc importanţa cuvenită. Conversaţiile avute seara cu partenerul despre experienţele pe care fiecare le-a avut pe parcursul zilei s-au dovedit a fi printre cele mai eficace activităţi. Succesul conversaţiei depinde de capacitatea fiecăruia de a-l asculta activ pe celălalt, de a empatiza, a manifesta un interes autentic faţă de celăllat, de exprimarea afecţiunii şi înţelegerea emoţiilor celuilalt.
Cele mai stabile şi fericite cupluri sunt cele care se respectă reciproc şi, atunci când apar neînţelegeri, ambii parteneri caută în mod activ găsirea unor soluţii acceptate de amândoi,si nu să îşi impună punctul de vedere asupra celuilalt.
Şansele de a găsi o soluţie satisfăcătoare pentru ambele părţi cresc considerabil dacă suntem mai dispuşi să ascultăm, să înţelegem şi să acceptăm perspectiva partenerului. Cuplurile în care unul dintre parteneri nu este dispus să împartă “puterea” au de patru ori mai multe şanse să se despartă. Într-o relaţie nu este vorba despre cine deţine frâiele, ci despre a respecta relaţia şi pe celălalt.
Nu ne plac conflictele, însă acestea sunt necesare şi pot fi oportunităţi pentru îmbunătăţirea relaţiilor. O relaţie fără conflicte nu este în mod necesar şi o relaţie mai fericită. Atitudinea faţă de conflicte şi modalitatea de rezolvare a acestora le fac să fie pozitive sau negative pentru relaţie.
John Gottman afirmă că sunt două tipuri de probleme întâlnite în cuplu: unele care se pot rezolva şi unele care perpetuează şi nu se pot rezolva şi că putem face diferenţa între ele după intensitatea emoţiilor asociate. Pentru rezolvarea conflictelor puteţi să evitaţi să formulaţi critici, folosiţi afirmaţii care încep cu “Eu”, si nu acuzaţii la adresa celuilalt, descrieţi ce se întâmplă, nu evaluaţi ori judecaţi, rămâneţi politicoşi şi apreciativi.
Scopul este acela de a transforma blocajul într-un dialog. Blocajele nu sunt altceva decât semne pentru faptul că fiecare dintre parteneri are propriile speranţe, dorinţe şi aspiraţii, iar acestea sunt în opoziţie. Partenerii cuplurilor fericite se susţin reciproc pentru atingerea acestora şi, poate, acesta ar trebui să fie unul dintre obiectivele unei relaţii. Identificaţi care sunt cauzele blocajului, discutaţi unul cu celălalt despre aspiraţiile voastre şi respectaţi-vi-le reciproc, chiar dacă acestea sunt diferite de ale voastre.
“Căsătoria nu este doar despre a avea copii, a împărţi treburile zilnice şi a face dragoste.” – John Gottman. Este important ca partenerii să aibă o înţelegere comună, să împărtăşească o viziune similară asupra unor domenii esenţiale cum ar fi obiectivele fiecăruia şi aşteptările cu privire la rolul pe care fiecare îl are relaţie. Aceasta necesită o atmosferă care să încurajeaze comunicarea sinceră a propriilor convingeri. În cuplurile care împărtăşesc un sens comun, conflictele sunt mai puţin frecvente şi rareori conduc la apariţia unui blocaj.
Relaţiile reuşite nu se construiesc peste noapte şi necesită atenţie şi efort şi fiecare trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru capătul lui de relaţie. Pentru eşecul unei relaţii, rareori doar unul dintre parteneri este responsabil, iar lucruri simple precum cele prezentate mai sus pot avea avea un impact pozitiv asupra acesteia.