calea schimbarii
Calea schimbarii
30/07/2018
Arata tot

”S-a sfarsit, dar inca exista” – Obsesia pentru fosta relatie

fosta relatie

”S-a sfarsit, vreau sa ne despartim!” – niste cuvinte care distrug intr-o clipa ceea ce a fost cladit luni sau ani de zile, care distrug siguranta, stabilitatea, visele si viziunea noastra asupra vietii. Cand relatia a fost una semnificativa, cand te-ai implicat trup si suflet si ai construit ceva daruind tot ce aveai, nu se poate sfarsi totul atat de simplu. Relatia poate ca a decedat, dar fantoma sa te poate bantui multa vreme. Poate ca persoana care initiaza despartirea este pregatita sa mearga mai departe, dar tu nu! Mai rau, se poate intampla sa ramai pur si simplu blocat in trecut, ca si cum nimic nu mai poate fi la fel de frumos in viata ta; asezi fosta relatie si pe fostul/a partener/a pe un piedestal pe care poate nu il merita, iar neajunsurile sesizate la fostul/a partener/a, incepi sa le atribui necritic persoanelor de sex opu s cu care interactionezi, ajungand sa crezi ca toti sunt la fel. Obsesia pentru cineva care te impiedica sa gandesti si sa actionezi in mod rational – probabil realizezi si tu aceasta la nivel cognitiv – te face sa te simti ca nu prea ai ce face, ca nu prea ai cum sa scapi. La fel cum in timpul relatiei cu fostul/a, el sau ea era in centrul vietii tale, este si acum, chiar fara voia sa. Are inca putere asupra ta, desi nu iti mai este alaturi.

Ce ar trebui sa faci?

In primul rand trebuie sa constientizezi ca intreaga ta perspectiva asupra fostei relatii si asupra fostului partener este una pur subiectiva, este idealizata si nu reflecta deloc realitatea. Nostalgia te
face sa privesti totul distorsionat; ti se pare ca ai pierdut ceva esential, ba chiar ca ai pierdut o parte din tine. Totusi, incearca sa realizezi ca nu totul era atat de bine si frumos: s-a sfarsit dintr-un motiv, nu-i asa? Si oricat ti-ai dori sa reinvii trecutul, uneori e bine sa-l lasi ingropat. Crezi cu incapatanare ca nu vei mai gasi pe altcineva potrivit, disperi la ideea ca numai el sau ea era pentru tine si ca vei ramane singur/a. Mai mult, te desconsideri si creezi o imagine nerealista asupra fostului/ei: sincer vorbind, chiar era asa de grozav/a? Sau doar nu poti renunta la relatia in care ai investit atat? Cu cat ai investit mai mult(sentimente, timp, lucruri), cu atat ii este mai usor obsesiei sa te controleze.

Scapa de orice sentiment de vinovatie. ”Daca eu as fi fost mai iubitor/oare, daca i-as fi oferit mai multe, daca as fi facut x sau y lucru…”. Trebuie sa accepti ceea ce este, nu sa traiesti cu ganduri
despre ceea ce ar fi putut fi.

Incearca zi de zi sa rupi contactul. Atat contactul direct, cat si cel indirect. Evita locurile care erau ale voastre, pune intr-un loc ascuns lucrurile de la el/ea, nu ii urmari obsesiv conturile pe retelele
de socializare. Mentine-te ocupat/a chiar daca nu ai nici un chef si nici energie. Munca ta, prietenii tai, acestea sunt cele doua barci de salvare. Incet, incet incepe sa-ti reiei viata. Ceea ce trebuie sa redobandesti este controlul asupra propriei tale persoane, asupra vietii tale.

Si nu-i asa, ca este pacat sa nu-ti dai voie sa te bucuri de femeia/barbatul care chiar merita atentia ta, pe motiv ca esti total indisponibil/a emotional?

Oricât de dureroase ar fi experienţele iubirii, pătrunde în iubire fără să eziţi, pentru că, dacă o eviţi, vei rămâne blocat în ego. Atunci viaţa nu îţi va mai fi un pelerinaj, nu va mai fi un râu care curge spre ocean, ci va deveni o mlaştină.

Osho

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.