Despre despartire …
Majoritatea oamenilor trec prin cel putin o despartire. Unii adulti trec mai usor prin valtoarea emotiilor, adolescentii/tinerii trec mai greu.
Adesea am observat că cei care s-au despărțit, în ciuda durerii și traumei despărțirii, au ales apoi același scenariu și au ajuns în noua relație în același punct:„Parcă e fosta, îmi reproșează și îi reproșez aceleași lucruri. Și părea atât de diferită!”.Și toate astea se întâmplă mult mai repede și în altă formă.
Realitatea e că schimbarea partenerului nu rezolvă sensibilitățile pe care le ai și care au dus la ruptura inițială. Dimpotrivă, teama de a fi rănit, dezamăgit, de intimitate face ca următoarea relație să fie și mai dificilă – mult mai repede. După o despărțire, ai nevoie de un timp pentru tine, să îți redobândești autonomia, să te reclădești.
O căsnicie sau o relație nereușită, eșuată, scot la iveală sensibilitățile și durerile noastre cele mai profunde, despre care nici nu știam că există înainte de a suferi.
Foarte mulţi oameni nu înţeleg că cei din jurul nostru sunt oglinzi pentru noi, că întâlnim anumite persoane cu care avem diverse relaţii pentru că ei sunt oglinzile noastre, ne arată ce e bun şi ce e rău în noi şi ne dau ocazia să creştem la fel cum şi noi le dăm lor ocazia să crească.
În psihologie, perioada care urmează unei despărţiri poartă numele de doliu şi seamănă foarte mult cu doliul pentru o persoană decedată.
Etapele doliului sunt următoarele:
- Negarea
- Furia
- Negocierea – șantajul
- Depresia – tristețea
- Vindecarea
Oamenii se despart atunci când nu mai au lecţii de învăţat unii de la alţii, când unul din parteneri a evoluat mult mai mult ca celălalt sau când nici unul nu a evoluat. Aşa cum pasiunea şi iubirea pot să dispară într-o relaţie, la fel dispar şi suferinţa, depresia şi furia.
Cum ne putem ajuta sa trecem mai usor peste perioada de dupa despartire?
- Un prim impuls ce il poti resimti dupa o despartire este acela de a face ceva, orice, pentru a nu te mai simti asa. Cu toate acestea, daca vei incerca sa iti urmezi acest impuls, exista mari sanse sa nu faci altceva decat sa acumulezi si mai multa amaraciune si frustrare, observand ca nu ai cum sa eviti starea de rau. Mai exista posibilitatea ca, in caz ca te incapatanezi si mai mult sa eviti acceptarea realitatii curente, sa reusesti sa schimbi ceva la suprafata, sa iti “pacalesti” mintea ca nu suferi, dar cu pretul de a-ti amorti si ignora existenta unor sentimente cat se poate de reale care, nerecunoscute, nu isi pot gasi rezolvarea si care te vor afecta in multe situatii importante pentru tine. A-ti accepta starea de suferinta cu tot ce implica ea nu echivaleaza cu a te lasa subjugat de neputinta, ba din contra, iti ofera sansa de a iti explora sufletul, sentimentele si prioritatile in viata. A-ti da voie sa plangi dupa acele lucruri care iti lipsesc si care ti-au fost dragi in timpul relatiei inseamna a iti lua la revedere de la trecut intr-un mod corespunzator. Parcurgerea acestei etape iti va permite sa ajungi sa ai incredere in viitor si in abilitatea de a fi fericit. Pe masura ce vei lucra cu furia si tristetea, le vei inlocui cu noi interese, planuri pozitive si cu o buna imagine de sine. Nu te grabi sa treci la urmatoarea etapa si nu te astepta ca daca o zi a fost mai buna si restul vor fi la fel; mai degraba ia acea zi ca pe un semn ca lucrurile incep sa se indrepte, ramanand constient de faptul ca este posibil ca inca sa
mai ai un drum lung de parcurs.
- Sentimentele si reactiile ce izvorasc din terminarea unei relatii te pot impinge catre izolare si inactivitate. Pentru a evita sa intri in depresie, vorbeste despre sentimentele tale cu cei apropiati sau cauta ajutorul unui specialist. Simplul fapt ca vezi ca si altii pot trece prin situatii similare, te poate ajuta sa nu te mai simti atat de singur si neinteles. Implicandu-te in problemele altora s-ar putea sa te trezesti dandu-ti niste solutii uimitoare la propriile framantari.
- Desi este normal sa regreti si sa iti fie dor, nu uita ca scopul final este sa mergi mai departe cu viata si planurile tale si sa devii independent de fosta relatie. Evita sa iti cauti fostul partener chiar daca iti este dor si chiar daca iti propune sa va vedeti. In majoritatea cazurilor este aproape imposibila o simpla relatie de prietenie intre fostii parteneri, iar mai mult de atat implica prea multe complicatii care nu fac altceva decat sa intarzie vindecarea. Daca amandoi va doriti sa puteti avea o relatie de prietenie undeva in viitor, o perioada de pauza va poate ajuta sa va adaptati noului stil de viata si sa va pierdeti identitatea de cuplu.
- Accepta ca sunt niste intrebari la care probabil nu o sa gasesti nici un raspuns, sau ca raspunsul pe care-l vei gasi nu va fi cel pe care ti-l doresti. Realitatea este ca oricine se poate schimba drastic, pana si persoana cu care ai fost intr-o relatie de lunga durata. Cand simti ca incepi sa te lasi cuprins de intrebari obsesive de genul “de ce” sau “daca”, aminteste-ti de scopul tau final: acela de a iti vindeca ranile.
- Cauta activitati care-ti sunt benefice: apuca-te de un curs, fa sport, mananca mai sanatos, calatoreste, citeste, creeaza, mergi la masaj sau la un concert. Cu cat te vei simti mai bine in propria piele, cu atat mai usor iti va fi sa te desprinzi de trecut. Dupa ce au trecut mai multe luni de la despartire si te simti pregatit sa evaluezi intreaga relatie, asa cum a fost ea, dar si pe tine, urmatoarele intrebari ar putea sa iti fie de folos:
- Care au fost cele mai bune momente ale relatiei? Dar cele mai rele?
- Care au fost trasaturile pe care le-ai admirat la fostul partener? Dar cele care nu ti-au placut?
- Cum ati contribuit fiecare dintre voi la agravarea problemelor?
- Care crezi ca sunt cele mai importante greseli pe care le-a facut fostul partener?
- Care sunt cele mai mari greseli facute de tine?
- Care sunt lucrurile pe care n-ai avut niciodata sansa sa i le spui?
- Pentru ce ai vrea sa-i multumesti, pentru ce ai vrea sa-i ceri iertare si pentru ce ai vrea sa te ierte?
Multora le este mai usor sa raspunda la aceste intrebari in scris, din cauza volumului mare de informatie si a fluentei pe care o au gandurile cand sunt scrise. In plus, asa vei putea sa recitesti aceste ganduri ori de cate ori simti ca ar mai fi ceva de adaugat, sau chiar peste ani pentru a iti aduce aminte de aceasta perioada a vietii tale.